Lloret, ‘arrabal’ d’Europa

La ciutat que vaig viure quan tenia dinou anys i era el cantant solista del Conjunto Rumbo

No em va costar gaire reunir la informació necessària per escriure l’article que vaig publicar al diari El País el 24 de juliol de 1988, un diumenge de fa quasi trenta anys, amb el mateix títol que encapçala aquesta entrada: «Lloret, arrabal de Europa».

Coneixia Lloret perquè hi anava amb regularitat des de molts anys enrere, primer amb la família i després tot sol o amb els amics. De petit hi veia una platja esplèndida, ja amb més gent de la que hauríem volgut, i racons tan meravellosos com l’Hotel Santa Marta, sortint cap a Blanes, que freqüentàvem perquè el director de l’establiment era amic del pare.

De jovenet vaig començar a adonar-me d’una realitat més prosaica. Recordo un bar, situat a la cantonada entre el passeig marítim i un dels carrers que hi conflueixen, del qual em cridava l’atenció no que sempre fos ple, sinó la quantitat de gerres de cervesa que inundava permanentment les taules. La clientela, formada majoritàriament per uns senyors molt alts i molt grassos, i amb la pell ben clara —una tipologia poc habitual entre la gent del país—, deixava passar les hores fumant, cantant i bevent, mentre els cambrers servien una gerra rere l’altra sense retirar-ne mai cap. Només quan tenien la taula plena de gerres buides gosaven sortir. El color rogenc que els encenia la cara i els ulls quan deixaven el local tenia ben poca relació amb el sol que cremava la platja.

Però va ser l’estiu del 1973, quan en Franco encara era viu, que vaig copsar per primer cop el Lloret que descriu l’article que publicaria quinze anys més tard. Tenia dinou anys; faltaven pocs mesos perquè en complís vint. I era el cantant solista del Conjunto Rumbo, així, en castellà.

En algun altre moment explicaré què fèiem i qui érem els integrats d’aquest grup musical. De moment només diré que anàvem a Lloret cada dilluns, dimecres i divendres per amenitzar les sessions de ball que els hotels oferien als seus clients. Començàvem a tocar a quarts de deu i ens allargàvem fins passada la mitjanit. Tres hores durant les quals la gent —la majoria joves britànics i alemanys— més que ballar bevia, cridava o saltava a la piscina des dels balcons de les habitacions del primer pis… Per a moltes d’aquelles persones, tot això no era res més que una mena d’aperitiu de la nit que viurien després pels carrers del poble, en alguns dels quals era tan fàcil obtenir una copa com ser espectador d’una baralla, sense descartar la possibilitat de veure’s immers en una esbatussada general.

Entre els que decidien quedar-se a l’hotel, n’hi havia que ho feien pensant en l’endemà, amb la idea d’aprofitar el dia. Però la majoria ho feien vençuts per l’alcohol: podien tenir cap altra explicació els bassals de vòmit que inundaven els passadissos de les habitacions? Era el Lloret dels setanta, ja aleshores amb una oferta hotelera exorbitant dirigida a turistes amb un baix poder adquisitiu. A finals dels vuitanta, les coses estaven pràcticament igual. No em consta que s’hagin produït canvis substancials.

P.S.
El 13 d’agost, tres dies després de la publicació d’aquesta entrada, un noi italià de vint-i-dos anys va morir víctima de la pallissa que va rebre en una discoteca de Lloret de Mar. Els agressors, pel que sembla tres joves russos d’entre 20 i 26 anys, van ser detinguts hores més tard dels fets. El 16 d’agost, tres alemanys d’entre 23 i 25 anys van ser arrestats per l’agressió sexual denunciada la matinada anterior per una noia de divuit anys.

El túnel

En la ruta de Girona a Lloret hi havia un tram amb la calçada estreta i amb revolts molt pronunciats que s’enfilava al turó que avui ocupa la urbanització Lloret Blau, llavors amb només quatre cases, i descendia després, igual d’estreta i fent les mateixes esses, fins a un punt ja molt pròxim al final del trajecte. Des del cim, la vista dels boscos, amb el mar al fons, era realment agradable. Però tothom esperava amb delit l’obertura al tràfic del túnel que evitaria el pas per les corbes.

A principis de maig, quan vam engegar les visites trisetmanals a Lloret, la inauguració del túnel semblava imminent. Però passaven els dies i les tanques que hi barraven el pas romanien inalterables. Fins que un vespre ens vam decidir. A quarts de dues de la matinada, amb la carretera deserta, vam apartar un tros de la barrera i ens vam endinsar en el túnel. Teníem la convicció que podríem travessar-lo, però mai ens haguéssim imaginat que el trobaríem totalment acabat. Allà ja no hi havia cap màquina, cap símptoma que ningú hi treballés. Si faltava alguna cosa eren les ratlles que s’havien de pintar a terra.

El túnel Monturiol va ser inaugurat a finals d’estiu, el 22 d’agost. Era el dia en què el senyor Gonzalo Fernández de la Mora —il·lustre representant de la jet-set de Marbella i aleshores ministre d’Obres Públiques— havia pogut trobar un forat en la seva agenda per presidir la cerimònia, cosa que va fer acompanyat de les autoritats civils, militars i religioses habituals de l’època.

Mentrestant, els ocupants de milers i milers de cotxes, camions, autobusos i camionetes, van haver de sotmetre’s a les ziga-zagues del turó sense cap necessitat, només perquè el senyor ministre va decidir venir a l’agost i no al maig, quan el túnel ja estava acabat. Entre els damnificats no cal pas comptar-hi els integrants del Conjunto Rumbo, que, després d’aquell primer cop, vam emprar el túnel amb regularitat, tant a l’anada com a la tornada, cada cop menys preocupats per restituir al seu lloc la barrera que havíem de remoure per accedir-hi. I això que en l’interior de la nostra vella DKW hi viatjaven dos militars, aleshores gent habituada a creure, poc inclinada a la transgressió.