La voluntat de fer mal

Un misto, una bomba, una furgoneta: qualsevol cosa pot convertir-se en un instrument per matar

Mai oblidaré l’incendi forestal provocat que va causar 21 morts l’agost del 1979 a Lloret de Mar, ni l’atemptat amb cotxe bomba que en va ocasionar 21 més a l’Hipercor de Barcelona el juny del 1987. En tots dos casos em va tocar anar-hi, al lloc dels fets, per escriure la crònica pel mitjà on treballava: Televisió Espanyola, en el primer cas, i el diari El País, en el segon.

De les greus conseqüències de l’incendi de Lloret ens en vam assabentar a mitja tarda. Érem a Girona. Vam arribar just a temps de veure —i gravar— la corrua de lliteres amb què treien els cossos cremats del forat on havien quedat atrapats pel fum i per les flames. Era una escena escruixidora. No sé si algú, entre les moltes persones que hi havia —bombers, policies, membres de la comitiva judicial, personal forense…— havia vist mai un cos cremat. Però, tot i ser persones habituades d’alguna manera a la desgràcia, dubto que cap pogués evitar un sentiment d’espant i de ràbia davant la visió d’aquells 21 cadàvers vençuts pel foc. Treballaven enmig d’un silenci dens, sense pressa però amb determinació, i amb delicadesa, diria jo: no podien fer res més, per les víctimes, que donar compliment als tràmits administratius i reunir les dades i els elements de prova necessaris per poder exigir, si es donava el cas, les responsabilitats derivades d’un foc que ja aleshores es presumia provocat.

De l’explosió del cotxe bomba que els terroristes d’ETA havien situat a l’aparcament soterrani de l’Hipercor de l’avinguda Meridiana, a Barcelona, en vam tenir notícia en el moment d’entrar a la redacció, tornant de dinar. Em van demanar que hi anés corrent. Un dels fotògrafs, que havia estat localitzat en un restaurant del centre, ja era al lloc dels fets. Des de la Zona França, jo havia de creuar tota la ciutat.

Van ser quatre hores d’activitat febril, durant les quals, però, no vaig veure de prop cap mort ni cap ferit: la policia havia encerclat un ampli perímetre dins del qual només hi eren admesos els bombers, el personal sanitari, els agents judicials i la mateixa policia. Els periodistes vam haver de romandre a fora, contemplant l’anar i venir de tots els que treballaven dins i cercant el testimoni de les persones que en el moment de l’explosió eren a l’interior de l’edifici o al seu voltant i havien tingut la sort de no patir cap dany.

Eren prop de les deu del vespre quan vaig acabar d’escriure la crònica. Ja feia estona que tenia al cap de secció clavat al clatell exigint-me que l’acabés. L’hora de tancament de la primera edició era a tocar, i s’havia de complir tant sí com no. Ja tindria temps, més tard, per revisar-la de cap a peus per a les edicions successives, si volia.

Però no ho vaig poder fer. Em dirigia al lavabo, després d’escriure el punt final, quan vaig caure a plom en el terra de moqueta, marejat, blanc com la cera. Sí, la tensió de la tarda i les presses de la redacció havien emmascarat el dolor i la inflamació que tenia al genoll dret a causa del cop que m’havia donat, sortint de dinar, a les escales del restaurant. Al servei d’urgències de l’Hospital Clínic vaig rebre un diagnòstic tranquil·litzador: el meu genoll no tenia res que no pogués resoldre amb uns quants antiinflamatoris i un parell de setmanes d’immobilització.

Alleujat, aquell vespre em vaig adormir de seguida. La nit de Lloret tampoc no em va costar, d’agafar el son, i això que mai no havia vist tanta mort ni de tan a prop, i que, ple de nervis i d’inseguretats, acabava de dictar la crònica del primer gran succés de la meva carrera professional.

En tots dos casos no va ser fins l’endemà, que se’m va encongir el cor. Va ser el dolor, l’angoixa, la ràbia, la incredulitat de la sobtada pèrdua, la sensació de no tenir futur dibuixats en els rostres dels familiars i els amics de les víctimes el que em va fer comprendre la vastitud dels danys ocasionats per aquella bomba i aquell foc.

El passat 17 d’agost, una trucada em va alertar del que acabava de passar a la Rambla de Barcelona. Era a casa. Aquest cop no hauria d’escriure cap crònica. Vaig seure al sofà amb el comandament de la televisió en una mà i el mòbil a l’altre. En les tres hores següents, res del que vaig veure i sentir a la televisió era nou; de tot me n’havia assabentat abans a través del telèfon. Quan el presentador parlava només d’un mort, jo ja sabia que n’eren molts més, després de veure les gravacions de vídeo que, sense buscar-les ni haver-les demanat, ja tenia al meu abast.

Alliberat de buscar el detall, de comprovar l’exactitud d’una dada, de contrastar el relat d’un testimoni, vistes des del meu sofà, aquelles imatges del mòbil em van fer comprendre, des del primer moment, l’abast terrible del dany causat per l’atac terrorista, que la voluntat i la capacitat de fer mal havien entrat en una nova dimensió.

La tele impacientava, el telèfon et deixava glaçat

Que la televisió fos més lenta que el mòbil, a l’hora d’informar d’un fet de tanta transcendència com l’atemptat de la Rambla, em preocupa i alhora em reconforta.

En uns temps de tanta tele-escombraria i de fals periodisme en els platós, em reconforta comprovar que hi ha periodistes que, en uns instants com aquells, fossin conscients que no tot és lícit en la pugna per l’audiència, que hi ha imatges que mai no han d’arribar a l’antena i que determinades dades mai s’han de fer públiques si no han estat plenament confirmades.
Aquell dia, l’emissora que jo veia va complir, almenys en l’estona llarga que vaig ser davant de la pantalla: va publicar alguns dels vídeos que circulaven per la xarxa i en va ometre molts més, encertadament, a parer meu. Que complís, no vol pas dir que el programa tingués el contingut, l’agilitat i la concisió d’un bon informatiu. Cosa, d’altra banda, perfectament comprensible: davant d’un fet inesperat com aquell, passa més estona de la que es voldria fins que els equips arriben als diferents punts de transmissió, i en passa més encara fins que es disposa de dades prou fiables i contrastades per fer-les públiques. Mentre això no passa, quan no es pot fer res més que repetir una vegada i una altra les poques dades que es tenen, els minuts de televisió es fan eterns.
Així, doncs, mentre la tele avorria, el telèfon et deixava glaçat. I això és el que em preocupa: que tanta i tanta gent participés en la difusió d’uns vídeos que, més que informar, atemptaven contra la dignitat de les víctimes.
P.S.
L’atemptat d’Hipercor va causar 21 morts. Les 15 víctimes mortals que esmenta la crònica d’El País són les que van comptabilitzar-se en el lloc dels fets. Les altres sis són persones que van morir en els dies posteriors a causa de ferides provocades per l’explosió.