Entre prats i boscos

Penjada damunt la Vall d’en Bas, la masia del Pla Traver senyoreja un paisatge intocat des de fa segles

Kandestederne. Jutlàndia (Dinamarca).

No se’n saben gaires coses, dels creadors de la gran masia del Pla Traver. Les poques dades que hi ha a l’abast els presenten —en els segles XIV i XV— com una família emprenedora que, a més de dirigir les feines del mas, participava activament de la vida econòmica i social de la comarca. Era gent que es guanyava bé la vida i que tenia capacitat econòmica per prestar diners i per adquirir noves propietats. I tot això ho feia des d’una masia que si avui ja resulta apartada del món, quan no es tenia cap altre possibilitat que moure’s a peu, en carro o a cavall, qualsevol contacte amb un nucli habitat exigia un esforç enorme, un autèntic sacrifici.

Situada en el terme municipal de Sant Privat d’en Bas, a 1.270 metres d’altitud, des de la casa s’observa un magnífic panorama de la plana d’en Bas, amb la Serra del Corb al fons. Voltada de prats —amb vaques a l’estiu i cavalls tot l’any—, externament manté l’aspecte original que va anar adquirint amb les successives ampliacions. És a l’interior, on s’han produït els grans canvis, tots destinats a incorporar uns serveis que aquells estadants del segle XV —i els del XVII o del XIX…— no haurien gosat imaginar i que els actuals propietaris consideren del tot imprescindibles: algú hi passaria més de 24 hores, a la masia del Pla Traver, sense calefacció i cambra de bany, sense rentadora i rentaplats, sense cuina de gas i sense wifi?

Amb els camins passa una cosa semblant. Han canviat ben poc, en els últims segles, però si amb el carro era un matament, baixar fins a Vidrà —el poble més proper—, amb el Jeep de l’actual propietari resulta quasi un plaer. Sobretot si no es té pressa i es pot prestar atenció al paisatge. Sortint dels prats que volten la casa, vagi per on vagi, el caminant s’endinsarà en un bosc sense fi de cirerers, faigs i freixes, d’un ocre grisenc la tardor i l’hivern, de tots els colors del verd durant la primavera i començaments d’estiu.

El domini de la masia del Pla Traver arriba fins al punt més emblemàtic de la contrada: el cim del Puigsacalm, a 1.515 metres d’altitud. Aquí, en un dia clar, la vista s’eixampla en una panoràmica que va des de la badia de Roses al Pedraforca, des del Puigmal al Montseny o a Montserrat. Però el que té de més extraordinari, el Puigsacalm, no és pas aquest mirador exposat a tots els vents. Són els camins que hi menen —entapissats de fulles mortes a l’hivern, colgats d’un fullatge espès durant l’estiu—, els que fan l’excursió inoblidable.

Entre prats i boscos, la masia del Pla Traver ha estat ininterrompudament habitada durant segles. Que se sàpiga, ni aquells estadants més reculats ni els d’ara han tingut mai la temptació d’abandonar-la. Perquè hi viuen presoners del silenci i la verdor, per dir-ho amb les paraules del poeta.

Dos matinades i un crepuscle